KOLEDAR OPRAVIL V MARCU 2016 PDF natisni E-pošta

Upajmo, da se kislo vreme iz zadnjih dni februarja ne bo nadaljevalo tudi v marcu. Ljudski glas, ki se naslanja na stare pregovore, sicer obeta zgodnjo pomlad, bomo videli, koliko bo ta napoved pravilna.
Ker zemlja v marcu zaradi mokrega februarja (negotove so tudi napovedi za naprej) po vseh verjetnostih ne bo še dovolj ogreta, je priporočljivo, da vsaj nekaj nekaterih listnatih rastlin npr. peteršilj in zeleno posejemo v lončke, ki jih bomo ob primernem vremenu presadili na prosto. Za setev na gredice pa bo še čas. Tudi pri korenasti zelenjavi ni dobro preveč hiteti, ker bo ob neprimernem vremenu kalitev zakasnila. Vsekakor pa je treba upoštevati vremenske razmere in ogretost zemlje.

NA VRTU

LIST

1.3.,
2.3.,
3.3. do 8. ure,
9.3. od 12. do 19. ure,
10.3. od 21. ure,
11.3. do 19. ure,
18.3.,
19.3. do 20. ure,
24.3. od 14. ure,
28.3.,
29.3. (od 17. ure posebe
j ugodno),
30.3. do 17. ure.

V zaprte prostore s primerno temperaturo sejemo solato berivko, lahko tudi glavnato solato; sejemo še peteršilj, špinačo, blitvo, zeleno, nadzemno kolerabo, por. Če želimo popestriti izbiro solat, posejmo v marcu tudi še motovilec in endivijo. Naša poznavalka Olga priporoča od solat sorto romana, ki je zelo primerna za sočenje in sorto gentilina, ki gre pozno v cvet in je zelo odporna.
Od kapusnic sejemo zgodnje zelje, zgodnji ohrovt, cvetačo. Pri tem bodimo pozorni, da v tem času posejemo le kapusnice, ki dozorijo v 60-70 dneh in jih bomo lahko pobirali tudi že konec maja. Kapusnice za jesensko in zimsko uporabo pa potrebujejo daljši čas do zrelosti (120 dni) in jih sejemo pozneje, ker so prilagojene za rast v drugačnih temperaturnih in svetlobnih razmerah, ki so značilne za drugi del leta. Seveda moramo bitii pri nakupu semena na to pozorni.

PLOD

3.3. od 9. ure,
4.3.,
5.3. do 14. ure,
11.3. od 20. ure,
12.3.,
13.3. do 11. ure,
16.3. od 9. ure,
19.3. od 21. ure,
20.3.,
21.3.,
22.3. do 9. ure,
30.3. od 18. ure.

V zaprte prostore s primerno temperaturo sejemo papriko, paradižnik in jajčevce.
Na prosto sadimo bob in konec marca grah.


KORENINA


5.3. od 15. ure,
6.3.,
7.3. do 14. ure,
13.3. od 12. ure,
14.3,
15.3.,
22.3. od 18. ure,
23.3. do 9. in od 18. ure,
24.3. do 13. ure.

Na gredice sadimo česen in čebulo. Lahko sejemo korenje, kolerabo, pastinak, redkvice, rdečo peso. Gredice nekaterih posevkov je dobro pokriti z vrtno kopreno, kar je dobra zaščita pred pticami, morebitnim prehudim nihanjem temperature in izsušitvijo.
Sadimo lahko zgodnji krompir, ki ga je priporočljivo prej nakaliti v plitvih zabojčkih v primerno toplem prostoru. Že pred sajenjem krompirja grede oz. lehe poškropite z odganjalcem koloradskega hrošča.

CVET

7.3. od 15. ure,
8.3.,
16.3. do 8. ure,
17.3.,
27.3.

V zaščitene prostore sejemo brokoli.


V SADOVNJAKU

PLOD

3.3. od 9. ure,
4.3.,
5.3. do 14. ure,
11.3. od 20. ure,
12.3.,
13.3. do 11. ure,
16.3. od 9. ure,
19.3. od 21. ure,
20.3.,
21.3.,

22.3. do 9. ure,
30.3. od 18. ure.


SADOVNJAK
Škropimo s 501 in tudi s 500 – po programu.
Nadaljujemo z rezjo. V tem mesecu obrezujemo koščičarje, zamudniki pa tudi ostalo sadje.
Z bakrom škropimo predvidoma še v prvem tednu marca; z 20 % žvepleno-apneno brozgo pa še v prvem in drugem tednu.
Škropimo pečkarje, koščičarjev ne več. Seveda je potrebno škropljenje prilagoditi vremenu oz. vegetaciji.
Še lahko sadimo nova drevesa.
Do brstenja še pobiramo cepiče.
--------

Škropivo proti cvetni moniliji (ki najbolj napada marelice)
V 5l vode damo velik šop preslice, 2 glavici česna, razkosanega na stroke in 10 cm korenine hrena, narezanega na manjše kose. Vse kuhamo na manjšem ognju 30 minut. To je naš osnovni čaj. Škropimo štirikrat, in sicer:
1.  1l čaja v 5l vode, ko se začenjajo brsti napenjati;
2.  1l čaja v 10l vode, ko se pod brsti pojavi bel obroček;
3.  1l čaja v 10l vode škropimo v cvet;
4.  1l čaja v 10l vode škropimo še po cvetenju.


Recept za škropivo nam je odstopil sadjar Turšič iz Sadjarskega društva Borovnica. Naši člani so škropivo že preizkusili in vsi imajo z njim dobre izkušnje.
-------


NASADI AKTINIDIJ
S čajem iz preslice škropimo ob vsaki polni luni, da preprečimo napad glivic..
Po rezi šibe odstranimo ali pa jih mulčimo. Takoj po mulčenju moramo poškropiti s preparatom M.T., da se pospeši razkroj.
V tem mesecu bomo opravili tudi škropljenje s preparatom 500 in 501.
Konec marca bomo po sadovnjaku raztrosili kompost in za tem še enkrat vse poškropili s preparatom M.T.


V VINOGRADU

PLOD

3.3. od 9. ure,
4.3.,
5.3. do 14. ure,
11.3. od 20. ure,
12.3.,
13.3. do 11. ure,
16.3. od 9. ure,
19.3. od 21. ure,
20.3.,
21.3.,
22.3. do 9. ure,
30.3. od 18. ure.

Po obrezovanju škropimo z žvepleno-apneno brozgo.
Po mulčenju škropimo s preparatom M. T., da se organska masa hitreje razgradi.
V primeru bolezni v prejšnjem letu, moramo obrezane šibe obvezno odstraniti.
Škropimo po letnem programu škropljenja s preparatom 500.




V OLJČNIKU

PLOD

3.3. od 9. ure,
4.3.,
5.3. do 14. ure,
11.3. od 20. ure,
12.3.,
13.3. do 11. ure,
16.3. od 9. ure,
19.3. od 21. ure,
20.3.,
21.3.,
22.3. do 9. ure,
30.3. od 18. ure.

V tem mesecu začnemo z obrezovanjem oljk, ki jih je treba po obrezovanju poškropiti z bakrom, da preprečimo glivično bolezen pavje oko. Ker so pri nas visoke temperature in veliko dežja, so idealni pogoji za razvoj te bolezni oljk.

 

Pri pripravi nasvetov za posamezne razdelke so sodelovali:
Marjan Mozetič,
razdelek V sadovnjaku – Nasadi aktinidij
Franka Ozbič, univ.dipl.inž.agr,
razdelek V oljčniku
Greta Sorta, univ.dipl.inž.agr.,
razdelek V sadovnjaku – Sadovnjak
Ivana Stancich Venier in Sergej Stancich,
razdelek V vinogradu
Olga Železnik,
razdelek Na vrtu – opomniki za setev in sajenje



Kliknite tudi na Tekoče dogajanje.