KOLEDAR OPRAVIL V MARCU 2017 PDF natisni E-pošta

NA VRTU

LIST

1.3.,
2.3. do 8. ure,
  5.3. od 10. ure,
8.3. od 14. ure,
9.3.,
19.3. od 13. ure,
20.3. do 13. ure,
273.,
28.3.,
  29.3.





V tem mesecu sejemo pravzaprav skoraj vse – nekaj v grede na prosto (dobro je, da grede pokrijemo s kopreno), ostalo pa v zaščitene prostore.
Na prosto sejemo solato, radič tržaški solatnik za rezanje, blitvo za rezanje, peteršilj, špinačo.
V zaprt prostor s primerno temperaturo sejemo por, glavnati zgodnji radič, zgodnjo endivijo, zgodnje zelje, zgodnji ohrovt, zgodnjo cvetačo, kodrolistni ohrovt, listno zeleno.

PLOD

2.3. od 9. do 21. ure,
3.3. od 21. ure,
10.3.,
11.3. od 10. ure,
12.3. do 8. ure,
20.3. od 14. ure,
21.3.,
22.3.,
31.3. do 8. ure.



V zaprt prostor sejemo papriko, jajčevce, paradižnike, kumare, bučke.

KORENINA


4.3.,
5.3. do 9. ure,
6.3. do 13. ure,
12.3. od 19. ure,
13.3.,
14.3.,
15.3.,16.3. do 11. ure,
23.3.,
24.3.,
31.3. od 9. ure.



Na prosto sadimo česen, čebulček, korenje, korenast peteršilj, gomoljno zeleno.
Do 10. marca sejemo v zaprt prostor čebulo, ki jo bomo presadili in bo za uporabo že to leto.
Lahko že damo nakalit zgodnji krompir.






CVET

6.3. od 14. ure,
7.3.,
8.3. do 13. ure,
16.3. od 12. ure,
17.3.,
25.3. do 13. in od 20. ure,
26.3. do 8. in od 13. ure.


Na toplo sejemo brokoli.


V SADOVNJAKU


PLOD

2.3. od 9. do 21. ure,
3.3. od 21. ure,
10.3.,
11.3. od 10. ure,
12.3. do 8. ure,
20.3. od 14. ure,
21.3.,
22.3.,
31.3. do 8. ure..

SADOVNJAK

Škropimo žvepleno-apneno brozgo v koncentraticiji 20 % dokler se ne odprejo brstiči. Še naprej opravljamo rez vsega sadnega drevja razen citrusov in koščičarjev. Opravimo gnojenje s kompostom, nato pod drevesi poškropimo še s preparatom MT in 500.
Škropimo preparate po programu škropljenja.

Sadjar SlavkoTuršič iz Sadjarskega društva Borovnica, ki zelo nesebično deli svoje izkušnje in znanje z vsemi biodinamiki, priporoča tale recept za škropivo:

Škropivo proti cvetni moniliji (ki najbolj napada marelice pa tudi breskve, slive in češnje)
V 5l vode damo velik šop preslice, 2 glavici česna, razkosanega na stroke in 10 cm korenine hrena, narezanega na manjše kose. Vse kuhamo na manjšem ognju 30 minut. To je naš osnovni čaj. Škropimo štirikrat, in sicer:
1. 1l čaja v 5l vode, ko se začenjajo brsti napenjati;
2. 1l čaja v 10l vode, ko se pod brsti pojavi bel obroček;
3. 1l čaja v 10l vode škropimo v cvet;
4. 1l čaja v 10l vode škropimo še po cvetenju.
Naš sadjar Karel Bajt je to škropivo preizkusil in pravi, da je učinkovito.


NASADI AKTINIDIJ

Če aktinidij še nismo pognojili s kompostom, opravimo to čim prej – v začetku meseca.



V VINOGRADU


PLOD

2.3. od 9. do 21. ure,
3.3. od 21. ure,
10.3.,
11.3. od 10. ure,
12.3. do 8. ure,
20.3. od 14. ure,
21.3.,
22.3.,
31.3. do 8. ure.

CVET

6.3. od 14. ure,
7.3.,
8.3. do 13. ure,
16.3. od 12. ure,
17.3.,
25.3. do 13. in od 20. ure,
26.3. do 8. in od 13. ure.



Po obrezovanju škropimo z žvepleno-apneno brozgo.
Po mulčenju škropimo s preparatom M. T., da se organska masa hitreje razgradi.
V primeru bolezni v prejšnjem letu, moramo obrezane šibe obvezno odstraniti.
Škropimo po letnem programu škropljenja s preparatom 500.



V OLJČNIKU

PLOD

2.3. od 9. do 21. ure,
3.3. od 21. ure,
10.3.,
11.3. od 10. ure,
12.3. do 8. ure,
20.3. od 14. ure,
21.3.,
22.3.,
31.3. do 8. ure.

CVET

6.3. od 14. ure,
7.3.,
8.3. do 13. ure,
16.3. od 12. ure,
17.3.,
25.3. do 13. in od 20. ure,
26.3. do 8. in od 13. ure.



Če kdo še ni poškropil z 10 % žvepleno-apneno brozgo, naj to čim prej opravi. Škropi se tudi s preparatom 500. 

 

Končno je začelo sonce pošiljati toplejše žarke. Zdaj je treba zavihati rokave. Čas je za sajenje skoraj vseh zelenjadnic. V razdelku NA VRTU smo večkrat zapisali sajenje zgodnje zelenjave. To pomeni, da je čas od kalitve do zrelosti 60 – 70 dni, kar piše na vrečki. Pozna zelenjava pa potrebuje do zrelosti do 120 dni.
Tokrat v razdelku V SADOVNJAKU objavljamo tudi recept za pripravo škropiva proti cvetni moniliji, ki napada predvsem marelice pa tudi češnje, breskve in slive.


Pri pripravi nasvetov za posamezne razdelke so sodelovali:
Marjan Mozetič, razdelek V sadovnjaku – Nasadi aktinidij
Franka Ozbič, univ.dipl.inž.agr,
razdelek  V oljčniku
Greta Sorta, univ.dipl.inž.agr.,
razdelek V sadovnjaku – Sadovnjak
Ivana Stancich Venier in Sergej Stancich,
razdelek V vinogradu
Olga Železnik,
razdelek Na vrtu – opomniki za setev in sajenje



Kliknite tudi na Tekoče dogajanje.