Kompostni preparati

Kompostni preparati

Sonce oddaja toploto in svetlobo in brez tega ne bi bilo življenja. Tudi Luna ima svoje delovanje: povzroča plimo in oseko… Na podoben način, toda manj očitno, delujejo tudi vsi drugi planeti in zvezde.
Dr. Rudolf Steiner je opozoril, da pritekajo iz kozmosa sile, ki omogočajo življenje na Zemlji. To so na eni strani sile podsončnih planetov Merkurja, Venere in Lune, ki rastlinam posredujejo energije reprodukcije, torej sposobnost oblikovati dobro kaljivo seme ter na drugi sile vitalnosti, ki pritekajo od nadsončnih planetov Marsa, Jupitra in Saturna. Tu so še sile, ki pritekajo iz Zodiaka, traka zvezd stalnic, pred katerimi se gibajo planeti našega osončja – te sile imenujemo etre ali sile, ki oblikujejo življenje – pa tudi tri vrste sil, ki pritekajo iz globjega kozmičnega ozadja za zodiakom.
Zemljo v današnjem času obdaja onesnažena atmosfera, ki zmanjšuje dotok vitalnih sil iz kozmosa. Tudi razna sevanja, ki jih povzročajo sodobna tehnika kot npr. sateliti, radarji, televizija in telefonija, avionski promet… motijo učinkovanje sil iz kozmosa in povzročajo degeneracijo življenja na Zemlji. Prav zato je metoda, s katero preko kompostnih preparatov pritegujemo iz kozmosa sile življenja, ki jih potem preko komposta posredujemo rastlini in s tem v prehrano, izjemno pomembna.
Kompostni preparati posredujejo gnoju sposobnost, da zemljo oživlja, rastlinsko rast pa spodbuja tako, da se rastline zdravo razvijajo in rodijo dobro kaljivo seme.
Kompostni preparati so predstavniki teh energij:
   – kopriva energij Sonca,
   – kamilica reprodukcijskih energij podsončnega toplotnega Merkurja,
   – rman reprodukcijskih energij podsončne svetlobne Venere,
   – hrastovo lubje vitalnih nadsončnih energij vodnega Marsa,
   – regrat vitalnih energij nadsončnega svetlobnega Jupitra in
   – baldrijan vitalnih energij nadsončnega toplotnega Saturna.

Apnenčaste kamenine v zemlji privlačijo v zemljo energije podsončnih planetov, kremenaste pa sile nadsončnih planetov iz svojih globin sevajo nazaj v zgornji sloj plodne zemlje. Energije učinkujejo, če se v zemlji odvijajo procesi nastajanja gline. Ko je proces prepariranja kompostnih preparatov končan, so v njih strnjene energije določene kvalitete iz štirih kraljestev narave: rastlin (zdravilno zelišče), živali ( določene živalske ovojnice ), elementa kozmosa in mineralnega sveta ( s tem, kdaj preparati v Zemlji zorijo in katerim silam Zemlje in kozmosa so tedaj izpostavljeni) in človeka, ki kot edino bitje z razumom in sposobnostjo ljubezni, preparate ob pravem času in na pravi način izdela in uporabi ter skuša z opazovanjem razumeti smisel in poslanstvo vsakega od prisotnih elementov in učinkovanje preparatov.

Vir: Meta Vrhunc, Preparati, Založba Ajda Vrzdenec.

​Rmanov preparat 502

Rmanov preparat predstavlja energije podsončnega svetlobnega planeta Venere (reprodukcija) in ureja s svojim žveplom v tleh procese kalija in dušika.
Potrebujemo cvetove rmana (Achillea millefolium) in mehur evropskega jelena (mehur živali moškega spola). Če smo mehur dobili že prej, ga napihnemo, posušimo in do uporabe shranimo v polivinilasti vrečki v šoti; tako je varen pred mrčesom.
Rmanove cvetove nabiramo ob sončnih dnevih za plod. Vsi cvetovi v socvetju morajo biti popolnoma razcveteni, pravzaprav že malo postarani. Cvetje posušimo in shranimo do pomladi. Tedaj, najkasneje ob kresu, suhe cvetove iz prejšnjega leta rahlo navlažimo s čajem iz cele rmanove rastline, suh mehur pa nekaj minut namakamo v deževnici. Vrh mehurja odrežemo, da dobimo za dva prsta veliko odprtino in s pomočjo lijaka in palice napolnimo mehur z rmanom. Poln mehur naj bo okrogle oblike. Odprtino zavežemo z nekoliko daljšo vrvico in mehurje obesimo na zračnem, sončnem kraju, morda pod južno stran ostrešja. Mehurji se ne smejo dotikati, ne med seboj, ne česa drugega. Za zaščito pred pticami, jih obdamo z žičnato mrežo.
Jeseni okrog Mihelovega mehurje zakopljemo v humozno zemljo približno 30 cm globoko. Mesto za jamo naj bo takšno, kot bi ga poiskali za zorenje preparata gnoj iz roga. Jamo najprej obložimo s svežimi bezgovimi vejami, kar ščiti mehurje pred mišmi. Na veje nasujemo tanko plast prsti, jo prekrijemo z grobo tkano vrečo iz naravnih vlaken in nanjo položimo mehurje.
Nato mehurje pokrijemo z nekaj zemlje, nanjo znova položimo vrečo, pa spet bezgove veje in morda še nekaj deščic. Vreča v tleh do spomladi skoraj povsem razpade, ostane le mreža niti, po kateri pri odkopavanju laže najdemo mejo med preparati in prstjo.
Mehurje izkopljemo spomladi, v času kot izkopljemo gnoj iz roga. Dan je naveden v Setvenem pripročniku. Pri izkopavanju smo zelo previdni, na koncu delamo prav po "arheološko" s prsti, saj je mehur postal zelo krhek. Preparat izkopljemo skupaj z nekaj zemlje, ki se mehurja dotika.
Rmanove cvetove vzamemo iz mehurja in osušimo. Preparat iz rmana shranimo v šoti.

Uporaba

Za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice in izdelovanje preparata iz kravjeka po Mariji Thun oz. brezove jame. Zelo priporočljiva je kopel za semena rži in trave: malo kavno žličko preparata mešamo v 3 litrih mlačne vode močno 5 minut; mešanico pustimo stati 24 ur, le občasno jo premešamo.
Premešamo tudi pred uporabo. Rž ali seme trave navlažimo, premešamo, pustimo da malo stoji, osušimo in sejemo.

Vir: Meta Vrhunc, Preparati, Založba Ajda Vrzdenec.