Kremen iz roga 501

Kremen iz roga 501

Splošno

Kremenov preparat je drugi preparat za škropljenje. Rastlinam daje sposobnost, da se bolj odpro za kozmične sile in bolje uporabijo sile svetlobe. Preparat 501 pospešuje asimilacijo in zorenje, krepi zdravje rastlin. Kremen (SiO2), v najlepši obliki kot kristal gorska strela, je glavni sestavni del zemeljske skorje. V čisti obliki je popolnoma prosojen in trd. Najdemo ga tudi v rastlinah (njivska preslica) pa tudi v telesih živali in človeka (koža, oko, živci). V tleh je kot zrnat pesek, v glini kot aluminijev silikat, najde se tudi v koloidni obliki. Kremen je fino razdeljen tudi v atmosferi. Kremenov kristal uporabljajo v tehniki računalništva, pri izdelavi ur in drugod.

Postopek izdelave

Kristal ‘gorska strela’ najprej zdrobimo tako drobno, da je skoraj kot moka, pod prsti pa moramo še čutiti, da je zrnast. Takega z nekaj vode zmešamo v kašo in njo napolnimo rog krave, ki je najmanj enkrat telila. Da kristal ne bi zdrsel iz roga, ga nato, ko je nekaj časa stal pokonci in smo vodo odlili, zapolnimo z zgneteno ilovico. Kar se zakopavanja tiče, velja to, kar smo povedali pri zakopavanju rogov s kravjekom, le čas zorenja v zemlji je drug. Roge s kremenom zakopljemo v zemljo približno v času vnebohoda, v zemlji pa ostanejo do prve polovice novembra. Ko ga izkopljemo, je kremen poln sil toplote in svetlobe poletja, ki jo je rog vsesaval. Preparat hranimo lahko v steklenih kozarcih na dobro osončeni okenski polici.

 

Uporaba kremena iz roga

Preparat ‘kremen iz roga’ ni namenjen zemlji, temveč rastlinam in vedno škropimo na zelene liste. Za škropljenje vzamemo za noževo konico preparata 501 in to količino mešamo z deset litri vode eno uro, niti 55 niti 65 minut, tako kot gnoj iz roga. Ta količina zadošča za četrtino hektarja. Če potrebujemo manjše količine, vzamemo ustrezno manj preparata. Najbolje je, da preparat ‘kremen iz roga’ me­šamo zgodaj zjutraj: tako so rezultati najboljši. Po naših poskusih smo s kremenom vedno delali tako, da smo začeli mešati pol ure pred sončnim vzhodom, mešali eno uro in nato takoj škropili.
Učinek preparatov gnoj iz roga in kremen iz roga tri do štiri ure po koncu mešanja zelo hitro upade.
Preparat 501 spodbuja vitalne procese rastline, saj ji omogoča, da svetlobo iz svo­jega okolja bolje izkoristi. Na ta način bo rastlina bolj zdrava in bo oblikovala več snovi. Pridelek je večji. Škropljenje s tem preparatom omogoči tudi, da se plodovi bolje obdržijo. Iz žit, ki smo jih v času rasti škropili s preparatom ‘kremen iz roga’, je kruh boljši. Škropljenje preparata ‘kremen iz roga’ ob napačni uri dneva kaže zelo različne učinke in rastlini lahko tudi škoduje.

Vir: Meta Vrhunc, Preparati, Založba Ajda Vrzdenec.

 

Foto utrinki  izdelave gnoja iz roga v društvu…

Mešanje in škropljenje kremena iz roga…