KOLEDAR OPRAVIL V FEBRUARJU 2021

DAN SE POČASI DALJŠA

Čeprav bo do konca zime preteklo še kar nekaj časa, je dnevne svetlobe vsak dan kak trenutek več.

Konec prejšnjega ali v začetku tega meseca smo tudi zamudniki škropili sadna drevesa s pasto ali pa jih premazali s premazom.

Februar bo čas za zimsko škropljenje z AŽB in bakrom. Pa ne pozabimo na nabiranje cepičev sadnega drevja in trte.

KONČNO JE IZŠEL TEŽKO PRIČAKOVANI

ZBORNIK AJDE GORIŠKA, v katerem je pregled delovanja našega društva od leta 1998 do 2020.

Tisti, ki niste šli po pasto za sadno drevje v mešalni center, kjer je predsednik Drago Kladnik delil izvode zbornika, boste publikacijo dobili po pošti takoj, ko bo to mogoče.

NA VRTU

KORENINA

2.2.,

3.2. do 7. ure,

10.2.,

11.2.,

12.2. do 2. ure,

19.2. od 5. ure,

20.2. do 22. ure,

23.2. od 7. ure,

22.2. do 4. ure,

28.2. od 10. ure.

Na prosto sadimo česen in čebulo.

Čebulo lahko v februarju tudi sejemo in jo nato presajamo kot por.

Sejemo korenje, rdečo peso, pastinak, črno, rdečo in rumeno redkev in redkvice.

PLOD

1.2. do 1. ure,

7.2. od 20. ure,

8.2.,

9.2. do 23. ure,

17.2. od 4. ure,

18.2.,

19.2. do 4. ure,

25.2. od 23. ure,

26.2.,

27.2.,

28.2. do 9. ure.

Na prosto sejemo grah.

V zaprte prostore sejemo papriko, jajčevce in feferone, šele konec februarja ali začetek marca pa paradižnike, da rastline ne bodo preveč zrasle v višino pred presajanjem.

CVET

4.2. od 9. ure,

5.2. do 14. ure,

12.2. od 3. ure,

13.2.,

22.2. od 5. ure,

23.2.,

24.2. do 9. ure.

Še lahko sadimo cvetoče čebulnice in trajnice.

V zaščitene prostore sejemo vse dišavnice, zelišča in cvetlice. Delamo potaknjence trajnic.

LIST

5.2. od 15. ure,

6.2. do 21. ure,

7.2. od 6. do 19. ure,

14.2. od 1. ure,

15.2.,

16.2.,

17.2. do 3. ure,

24.2. od 10. ure,

25.2. do 22. ure.

V zaprte prostore sejemo:

vse vrste solat, por, kapusnice (zelje, brokoli, cvetačo), zeleno, peteršilj, bledo.

V SADOVNJAKU

PLOD

1.2. do 1. ure,

7.2. od 20. ure,

8.2.,

9.2. do 23. ure,

17.2. od 4. ure,

18.2.,

19.2. do 4. ure,

25.2. od 23. ure,

26.2.,

27.2.,

28.2. do 9. ure.

SADOVNJAK

Ob primerni temperaturi in suhem vremenu je na vrsti rez vsega sadnega drevja. Nabiramo cepiče.

Sadno drevje škropimo z 20% žvepleno-apneno brozgo.

Tisto koščičasto sadje, ki ga ogrožajo številna glivična obolenja, pa tudi druga obolenja, škropimo z bakrom.

NASADI AKTINIDIJ

Pohitimo z rezjo, kajti do konca tega meseca mora biti ta opravljena.

V VINOGRADU

PLOD

1.2. do 1. ure,

7.2. od 20. ure,

8.2.,

9.2. do 23. ure,

17.2. od 4. ure,

18.2.,

19.2. do 4. ure,

25.2. od 23. ure,

26.2.,

27.2.,

28.2. do 9. ure.

Pohitimo z obrezovanjem. Škropimo z žvepleno-apneno brozgo v koncentraciji za zimsko škropljenje.

V OLJČNIKU

PLOD

1.2. do 1. ure,

7.2. od 20. ure,

8.2.,

9.2. do 23. ure,

17.2. od 4. ure,

18.2.,

19.2. do 4. ure,

25.2. od 23. ure,

26.2.,

27.2.,

28.2. do 9. ure.

Oljke škropimo z 10 % žvepleno-apneno brozgo. Pazimo, da so pri tem temperature nad lediščem. Sicer pa naj oljke še malo počivajo.

Pri pripravi nasvetov za posamezne razdelke so sodelovali:

Marjan Mozetič, razdelek V sadovnjaku – Nasadi aktinidij

Greta Sorta, univ.dipl.inž.agr., razdelek V sadovnjaku – Sadovnjak

Ivana Stancich Venier in Sergij Stancich, razdelek V vinogradu

Olga Železnik, razdelek Na vrtu – opomniki za setev in sajenje