KOLEDAR OPRAVIL V MARCU 2024

POMLAD JE TU

Če v prejšnjem mesecu zaradi mokre zemlje še niste mogli pripraviti obdelovalnih vrtnih površin za setev in sajenje nekaterih vrtnin, bo v tem mesecu to potrebno opraviti, saj se pomlad nezadržno bliža.

Čas za presajanje je od 1. do 5. marca in od 17. do 31. marca.

Setveni priročnik Marije Thun je nepogrešljiv pri biodinamični pridelavi.

Če vas 1. marca ni bilo na občni zbor in na predavanje Marije Poljanec o uporabi setvenega koledarja, vam je lahko žal, ker smo slišali marsikaj zanimivega.

KORENINA

7.3.,

8.3. do 20. ure,

14.3. od 18. ure,

15.3.,

16.3.,

17.3. do 10. ure,

24.3. od 10. ure,

25.3. do 5, od 11. ure,

26.3. od 9. ure,

27.3.,

28.3. do 5. ure.

Sejemo rdečo peso in korenje. Čebulo sejemo do 10. marca.

Sadimo česen in čebulo.

PLOD

4.3. od 21. ure,

5.3.,

6.3. do 23. ure,

13.3. od 16. ure,

14.3. do 15. ure,

21.3. od 11. ure,

22.3.,

23.3.,

24.3. do 9. ure.

Na prosto sejemo grah in bob.V zaprte prostore sejemo papriko, jajčevce. feferone in paradižnike, konec meseca tudi bučke in buče.

Na prosto začnemo sejati, ko se temperatura dvigne nad 8 stopinj Celzija.

CVET

1.3.,

2.3. do 10. ure,

8.3. od 21. ure,

9.3. do 19. ure,

17. 3. od 11. ure,

17. 3.,

19.3. do 16. ure,

28.3. od 6. do 24. ure.

Čebulnice že kažejo svojo lepoto. Zdaj je na vrsti skrb za enoletnice in trajnice. Očistimo grmovnice, skrajšajmo veje tistim, ki to brez škode prenesejo, in ustrezno zredčimo pregoste. Poskrbimo za čez zimo izčrpane posodovke. Posejmo čim več različnih enoletnic, morda tudi v časovnih zamikih, da bo naša okolica barvita in dišeča ter privlačna tudi za čebele vse do pozne jeseni.

Sejemo brokoli.

LIST

2.3. od 11. ure,

3.3.,

4.3. do 20. ure,

10.3. od 21. ure,

11.3. do 2h, od 8. do 21h,

19.3. od 17. ure,

20.3.,

21.3. do 10 ure,

31.3. od sončnega vzhoda.

 

V zaščiten prostor sejemo peteršilj, zeleno, solato, por, zgodnje zelje, ohrovt, cvetačo, blitvo in tudi zelišča. Blitvo lahko sejemo tudi v lončke in jo kasneje presadimo..

V SADOVNJAKU

PLOD

4.3. od 21. ure,

5.3.,

6.3. do 23. ure,

13.3. od 16. ure,

14.3. do 15. ure,

21.3. od 11. ure,

22.3.,

23.3.,

24.3. do 9. ure.

 

 

SADOVNJAK

Škropimo  s 500 – po programu.

Nadaljujemo z rezjo. V tem mesecu obrezujemo koščičarje.
Je skrajni čas za sajenje novih dreves.

Do brstenja še pobiramo cepiče.

Škropivo proti cvetni moniliji (ki najbolj napada marelice)

V 5l vode damo velik šop preslice, 2 glavici česna, razkosanega na stroke in 10 cm korenine hrena, narezanega na manjše kose. Vse kuhamo na manjšem ognju 30 minut. To je naš osnovni čaj. Škropimo štirikrat, in sicer:

  1. 1l čaja v 5l vode, ko se začenjajo brsti napenjati;
  2. 1l čaja v 10l vode, ko se pod brsti pojavi bel obroček;
  3. 1l čaja v 10l vode škropimo v cvet;
  4. 1l čaja v 10l vode škropimo še po cvetenju.

Recept za škropivo nam je odstopil naš znanec, sadjar Turšič iz Sadjarskega društva Borovnica.

Ker se nekatera drevesa že pripravljajo na cvetenje ali pa celo že cvetijo, je veliko možnosti, da bodo ogrožena, če se bo spet ohladilo. Zato pripravljenost na škropljenje z baldrijanovim pripravkom ne bo odveč.

NASADI AKTINIDIJ

Rez je že dokončana, po njej veje odstranimo ali pa jih mulčimo. Takoj po mulčenju moramo poškropiti s preparatom MT, da se pospeši razkroj. Kdor še ni povezal mladik, je zadnji čas, da to naredi.
V tem mesecu bomo opravili tudi škropljenje s preparatom gnoj iz roga.

V VINOGRADU

PLOD

4.3. od 21. ure,

5.3.,

6.3. do 23. ure,

13.3. od 16. ure,

14.3. do 15. ure,

21.3. od 11. ure,

22.3.,

23.3.,

24.3. do 9. ure.

Po opravljeni rezi škropimo z žvepleno-apneno brozgo,

po mulčenju pa s preparatom MT, da se organska masa hitreje razgradi.

V primeru bolezni v prejšnjem letu moramo šibe obvezno odstraniti in sežgati.

Škropimo po letnem programu škropljenja s preparatom 500.

V OLJČNIKU

PLOD

4.3. od 21. ure,

5.3.,

6.3. do 23. ure,

13.3. od 16. ure,

14.3. do 15. ure,

21.3. od 11. ure,

22.3.,

23.3.,

24.3. do 9. ure.

Pri letošnjih neobičajno visokih temperaturah na začetku marca je aktualna rez oljk.

Proti glivični bolezni pavje oko škropimo z bakrom, vendar mora biti temperatura pri tem nad 5 stopinj Celzija.

Zavihek KOLEDAR OPRAVIL ureja Breda Medvešček

Spletno urejanje Drago Kladnik

Pri pripravi nasvetov za posamezne razdelke so sodelovali:

Marjan Mozetič, razdelek V sadovnjaku – Nasadi aktinidij

Greta Sorta, univ.dipl.inž.agr., razdelek V sadovnjaku – Sadovnjak

Ivana Venier, razdelek V vinogradu

Olga Železnik, razdelek Na vrtu – opomniki za setev in sajenje